SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 358 >>

DEVAM: 130. Kadın, Hayızken Giydiği Elbisesini Yıkar

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ كَثِيرٍ الْعَبْدِيُّ أَخْبَرَنَا إِبْرَاهِيمُ بْنُ نَافِعٍ قَالَ سَمِعْتُ الْحَسَنَ يَعْنِي ابْنَ مُسْلِمٍ يَذْكُرُ عَنْ مُجَاهِدٍ قَالَ قَالَتْ عَائِشَةُ مَا كَانَ لِإِحْدَانَا إِلَّا ثَوْبٌ وَاحِدٌ تَحِيضُ فِيهِ فَإِنْ أَصَابَهُ شَيْءٌ مِنْ دَمٍ بَلَّتْهُ بِرِيقِهَا ثُمَّ قَصَعَتْهُ بِرِيقِهَا

 

Aişe (r.anha) şöyle demiştir; "Bizden (Resulullah’ın hanımlarından) birinin sadece bir elbisesi vardı. O elbisesi üzerinde iken de hayız olurdu. Eğer elbisesine kan bulaşırsa, onu tükürüğü ile ıslatır, sonra ovalardı."

 

 

Diğer tahric: Buhari, hayz

 

AÇIKLAMA:     Hz. Aişe'nin elbisedeki kanı tükrüğü ile ovaladıktan sonra su ile yıkaması fakat ravinin bunu zikretmemesi mümkün olduğu gibi, kan'ın yıkamaya lüzum hissettirmeyecek derecede az olması da muhtemeldir. Çünkü her ne kadar Menhel müellifi "Hanefiler elbisedeki necasetin suyun dışındaki sirke ve tükrük gibi maddelerle izalesine bu hadisle istidlal etmişlerdir" demekte ise de, tükrükle necaset izale edilemez. Ancak burada şu söylenebilir, bu necaset namaza mani olacak miktarda değildir. Tükürükle izalesi ise, eserin gözlerden uzak tutulmasını sağlamaktı. Hanefilere göre bazı şartlarla, sudan başka da bazı mayiler ile necaset izale edilebilir. Zaten hadis de, necasetin suyun dışındaki bazı maddelerle de izale edileceğine delalet etmektedir.